Back to the top

Homepage

Da li verujete u ljubav na prvi pogled? Ako je Vaš odgvor ne, onda zasigurno još uvek niste bili u Portugalu ili Španiji! Ali ne brinite, mi ih dovodimo u Beograd! 😊

IBERIA FEST je festival koji ispituje i slavi povezanost iberijske i balkanske kulture i umetnosti. Prvenstveno kroz muziku, zatim kroz predavanja, izložbe, masterklasove, gastronomiju i druge aktivnosti.
Krenuvši od činjenica poput te da je španski drugi najpopularniji jezik na prostoru Balkana i da portuglaski postaje sve popularniji, zatim da je muzika sa prostora Iberije jedna od najomiljenijih balkanskoj publici, ideja ovog festivala jeste da zbliži dve kulture, čije ćemo dodirne tačke ispitivati i prezentovati našim posetiocima. Ovim se nećemo ograničavati samo na muziku i jezik, već nam je namera da otvorimo prozor ka iberijskoj kulturi i umetnosti u celini, bolje je upoznamo i isprepletemo sa balkanskom na nove do sada neviđene i neispitane načine. Takođe, stanovnici Iberije koji žive, trenutno borave ili prolaze kroz Balkan, imaće jedinstvenu priliku da se upoznaju sa balkanskom kulturom kroz IBERIA FEST.

Tema prvog izdanja festivala IBERIA FEST je PRIME(I)RA VISTA. Fraza ’’primeira vista’’ na portugalskom ili ’’primera vista’’ na španskom, znači ’’prvi pogled’’. Ovu temu smo izabrali za prvo izdanje festivala jer simbolično označava ljubav na prvi pogled koja se dešava između iberijske i balkanske kulture, kojom donekle objašnjavamo koncept festivala i najavljujemo sledeća izdanja kroz ideju da ako se u nešto zaljubimo na prvi pogled svakako ćemo imati želju da to ’’nešto’’ u budućnosti još bolje upoznamo.

PROGRAM

PORTUGAL EM BELGRADO
(petak, 20.09.2019.)

BEOGRADSKI MARKET
Dnevne aktivnosti (12:00 – 18:00):
• Izložba fotografija Davida Puhada
• Promocija radova koje će slati publika na temu PORTUGAL-I-JA
• Predavanje: Fado, Fatima i Fudbal – Portugal nekad i sad
predavač Tamara Nikolić
• Uma bica com os Portugueses (Na kafi sa Portugalcima – interaktivno druženje sa lokalnom zajednicom Portugalaca u Beogradu gde će publika moći da popije kafu sa njima i postavi im bilo koje pitanje o Portugalu)
• Promocija portugalskih proizvoda

Večernje aktivnosti:
20:00 – Nevena Filipović (fado koncert)
22:00 – TRANSATLANTICO VIBES (Afterparty – DJ sa promocijom portugalskih proizvoda)

ESPAÑA EN BELGRADO
(subota, 21.09.2019.)

BEOGRADSKI MARKET
Dnevne aktivnosti (od 12:00 – 18:00):
• Izložba fotografija Davida Puhada
• Izložba radova koje će slati publika na temu ŠPAN-I-JA
• Predavanje: Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom
predavač Dušan Popović Lipovac
• Un cortado con los Españoles (Na kafi sa Špancima – interaktivno druženje uz kafu sa lokalnom zajednicom Španaca u Beogradu gde će publika moći da popije kafu sa njima i postavi im bilo koje pitanje o Španiji)
• Promocija španskih proizvoda

Večernje aktivnosti:
20:00 – Spona (balkan-flamenko koncert)
22:00 – HISPANIA VIBES (Afterparty – DJ sa promocijom španskih proizvoda)

VIDIMO SE!

VIDIMO SE!

© 2019 Artiana All rights reserved