Back to the top

COURSES

Fado, Fatima i Fudbal - Portugal nekad i sad

20.09.2019. u 15h, Beogradski Market

U poslednjih nekoliko godina Lisabon je postao jedno od omiljenih odredišta među našim turistima. Pintoreskne pločice na fasadama zgrada, slane i slatke vode koje zapljuskuju grad, žinžinja i paštejš d nata, uske, krivudave uličice i komadić kulturnog nasleđa gotovo na svakom koraku ucrtali su portugalsku prestonicu, pa samim tim i čitavu zemlju u mapu najpopularnijih evropskih destinacija.

Međutim, šta zaista znamo o toj državici smeštenoj iza gorde, ogromne Španije? Ako bismo se poslužili stereotipom kao mernoj jedinici kakvog-takvog poznavanja određene kulture, koji bi to stereotipi obeležavali portugalsku kulturu: osvajanja (Magelan i De Gama), fudbal (Euzebio i Ronaldo), fado (Amalija i Mariza), saudade ili luzitanska melanholija? Portugalsku istoriju obeležili su imperijalizam i kolonijalizam, višedecenijska fašistička diktatura, revolucija koja je otpočela pesmom na radiju, kao i ekonomski usponi i padovi, ali za to ima veoma malo prostora u našem kolektivnom imaginarijumu.
Na nadolazećem (poželjno, interaktivnom) predavanju pozabavićemo se ovim i drugim sličnim temama i tako zajednički pokušati da proniknemo u specifičnosti evropske luzofone kulture kroz društveno-politički, kulturni i lingvistički kontekst.
Premda ćemo samo zagrebati površinu, cilj nam je da vas ohrabrimo da i dalje istražujete, da podelite vaše mišljenje i da naposletku, povučemo paralele između balkanske i portugalske kulture i nađemo tačku preseka.
Dobro došli!

***
Tamara Nikolić je usmena prevoditeljka, profesorka španskog, portugalskog i nemačkog jezika i autorka-amaterka. Uređuje blog dizquediz na kojem sa drugim prevodiocima objavljuje prevode tekstova sa različitih jezika. U dokolici intervjuiše neke sjajne ljude za omladinski portal Oblakoder. Mnogo voli jezike i muziku.

Interakcija i fuzija balkanske muzike i flamenka – putopisi

21.09.2019. u 15h, Beogradski Market

Kako to izgleda maštati o životu na jugu Španije, udisati vlažni vazduh, juriti za tipom koji vozi bajs dok drugom rukom pridržava vrat gitare zabačene preko ramena, čekajući da zastane i osvoji srca i novčanike turista? Kako izgleda ući u vodu 28. februara, biti u prastarom teatru okružen autentičnim romima dok stojeći rukama i nogama podržavaju igrača na sceni? Kako izgleda doživeti punu magiju juga Španije a da je prvo što nakon toga uradite okret preko ramena, podizanje obrva u kontra V i zabačen pogled preko mora, kopna i ponovo mora?

Da li je flamenko zaista tako bogat žanr muzike ili je oko njega stvorena neverovatna industrija (da li jedno isključuje drugo)? U ovom predavanju ću dati svoj skromni doprinos, mišljenje i iskustvo na temu ko smo mi, a ko su Španci sa juga; šta je to balkanska muzika a šta flamenko; imaju li narodi koji naseljavaju ova dva poluostrva sličnosti u svojoj istorij, ali i sadašnjosti? Šta je sa temperamentom, da li je zaista toliko sličan? Na kraju, da li muzika, kao produkt vekovnog razvoja kulture ima sličnosti i da li je moguće spajanje u novi žanr? Daću predlog kompatibilnosti ritma, harmonije, melodije, žanrova, a sve sa ciljem da se ukaže na slično naelektrisanje kojim zračimo. Na kraju krajeva, ovo neće biti stručno predavanje, ovo će biti putopis, tako da, pitajte me, rado ću vam pričati o svemu što znam!

***
Dušan Popović Lipovac je gitarista, kompozitor i autor skripti za učenje gitare. Srednju muzičku školu završio je u Beogradu, a muzičku akademiju u Novom Sadu. 2014. godine biva izabran kao jedan od 50 stipendista ruske vlade za letnju školu Internacionalnog festivala Pravoslavne horske muzike u Sankt Peterburgu gde proučava jermensko, vizantijsko i rano hrišćansko pevanje u autentičnom modu. Iste godine upisuje Master studije muzičkog istraživanja u Mursiji, Španija. Tamo započinje master rad na temu Interakcija i fuzija balkanske muzike sa flamenkom koji je poslužio kao osnova za njegovu kompozitorsku delatnost. Iz tog rada proistekao je album Refleksije iz Mediterana koji izvodi sa svojim sastavom Spona. 2017. godine se udružuje sa Stefanom Ilićem i započinje projekat Kalem.

© 2019 Artiana All rights reserved